Pages

12 October 2017

Rizq Jumpa Dr Natasha

[dah draft lama citer ni. Baru nak publish. Hihi. Kejadian adalah pada 19 Ogos 2017]

Setelah lebih setahun baru ada kesempatan nak bawak Rizq jumpa Dr Natasha.
Lagi pun saja nak tunggu klinik pindah ke tempat baru.
Nak tgk klinik baru.
Klinik lama di Wisma Perintis, Jalan Dungun Damansara.
Klinik baru di DC Mall, Damansara.

Memang dah lama plan nak bawa Rizq jumpa doktor.
Tapi, asyik lah bertangguh.
So, macam ada masa hari Sabtu.
Emel doktor tanya doktor ada tak hari Sabtu.
Doktor reply, kata dia ada - just buat appointment ja.
Terus call klinik.
Dapat appointment kul 9.45pagi.
Sokay lah.

Hari Sabtu tu, ada sket problem plak. Suppose nak keluar kul 9. Tapi, 9.30 pagi baru keluar. Dah la bukan biasa nak pergi DC Mall tu. Ingat senang ke nak pergi DC Mall tu. Berpusing pusing woh. Nampak macam senang. Tapi, kalau terlajak, memang kena main u-turn.

So, dalam 10.30 baru sampai.
Kebetulan dapat parking dkt lif yang terus masuk dkt dgn entrance KL Fert.
Keluar lif, belah kanan.
Dan masuk je klinik - Wow! sangat ni.
Cantik lah sangat.
Lupa plak nak ambik gambar.
Ala ala hotel sangat persekitarannya.
Dengan kerusi2 empuk.
Aih. Kalau gini memang terus rasa mood segar tau.
Sekarang ni kena ambik gambar dulu utk rekod.
So, receptionist kata puan kena ambik gambar dulu sbb dalam rekod takde gambar.
Wah.
Pastu dia bagi kad. Besar kad atm tu. Pada kad tu ada no rujukan kita. Makna, bawa kad tu each time datang klinik. Gitu lah.
Dulu pakai buku ja. Skrg dah ada sistem.
Dia panggil pun guna nombor tu ja.
Rekod mak pun masih ada kat derang.

Lama gak tunggu baru dapat jumpa doktor. Dekat tghari gak lah baru jumpa.
Sembang sembang jap dgn doktor.
Pastu doktor tunjuk gmbar2 kat dinding dia. Ada byk gambar baby2.
Ada salah sorang tu dia tunjuk. Dia ingat Rizq. Tapi bukan yang tu.
Hehe.
Semua tu baby hasil dari kemajuan teknologi perubatan bidang OnG.
Ilmu Allah ni luas kan. Dan kami salah satu pasangan yang berikhtiar melalui ilmu ini.
Alhamdulillah.

Cam biasa. Doktor Natasha sangat lah baik.
Ambik gambar dengan doktor.
Pastu dak Rizq meragam. Cakap kat doktor ada surau tak sini. Nak bf.
Pastu doktor yang siap pi bawakkan pi surau. Bukakkan lampu.
Yallah hai.... memang tersentuh hati,kan?
Nampak keikhlasan doktor ni.
Sebab tu lah ramai yang success dengan Dr Natasha.
Bila dia ikhlas, kita as a patient pun senang hati.
Doc kata anytime je dia terima if kami nak dtg treatment utk "adik Rizq" 
Haha.
Try natural dulu lah doktor. Hihi.

Okay. Kalau nak tgk keadaan klinik, bleh tgk kat web KL Fertility ni.
Sesapa yg tgh carik carik tempat rawatan fertiliti, boleh la consider klinik ni.
Saya sangat sangat recommend.
Boleh jumpa Dr Natasha. Atau nak doktor lain pun boleh.
Just call je. And kata nak buat appoinment.

11 October 2017

Experience Refund Cash Dari Lazada

Hey...!
Aiols ni pengguna setia Lazada tau. Bertahun tahun dah jadi pembeli Lazada ni.
Dari semurah barang hingga lah barang yg beribu.
Ya.. ai penah beli panty liner dari Lazada ni. Haha. Masa tu cam lambat je nak gi kedai, terus beli lah. Dan yang termahal adalah barang elektrik - slow juicer and Beaba Babycook. Tidak lah beribu ribu sangat tapi hampir2 gak lah.
Selama lama ni memang takde masalah lah dengan Lazada ni.
Order - sampai. Paling lewat pun dalam 3 hari camtu je.
Simple.
Dan kalau COD pun cepat je sampai.

Terbaru ni aiols pun nak lah beli seketui periuk nasik kecik.
Khas utk masak nasik dak Rizq.
Ya... beaba boleh masak nasik, tapi u know y lah kan. Dah ada tapi macam leceh pulak. Senang lagi periuk nasik.
Sebelum ni guna slow cooker. Sbb tekstur nasik masih lembik2. Bila Rizq da bleh makan nasik biasa, kiterang guna lah rice cooker biasa tu. Melantun lantun lah kalau masak nasik 1 pot je kan. 
AyahRizq kata - carik lah kat Lazada.
Ha. Tu yang mak carik kat Lazada tu.

Carik carik, takde yg boleh COD. Eh. Ke ada. Tapi ada caj delivery apa semua - jadi mahal.
So, beli je lah yg terus bayar.
Order 29 Sept. Dia kata sampai before 4Okt.
Tunggu2 takde.
Bila takde, terus live chat kat Lazada.
Bila live chat dia kata barang tu tgh nak hantar. ETA dalam 9 Okt.
9 Okt kita pun tgk la kat Order Status.
Eh. Dah takde apa2. Kira cam takde process apa2 dah. Kalau tak sebelum ni dia highlight tgh "processing". Ni takde apa pun. Haih. Tak boleh jadi ni.
Laju laju mak live chat sekali lagi.
Sekali yg reply tu kata - barang tak boleh deliver - nak refund.

Waaaahhh... mengkalau kita tak tanya, takde nya deme ni nak kabo.
Ni antara live chat pada 9 Okt.


Geram sungguh mak tau. Tak pernah jadik gini.
Saja mak saiko kan derang kata kesian anak tak boleh makan nasik. Periuk takde. Haha.

[dalam pada tu, mak terus tgk kat shopee - kebetulan ada mycybersale kan - ha...kau.. kat shopee murah weh dari Lazada. Apsal lah tu ari aku tak tgk kat Shopee terus. Hiiiii]

Orang Lazada tu mintak no akaun, IC apa semua.
So, petang tu dapat emel kata derang tgh process refund.
Esuk paginya pun (10.10.2017 jam 10.28am) dia emel lagi kata memang nak refund. 
Tapi jam 10.51am dapat emel kata nak reimbursed plak. Sbb katanya aku tak bagi no akaun. Reimbursed ni kira cam nak kontra lah. Kita beli barang lain, depa akan kontra dgn jumlah yg barang kita tak dpt tu. Dia bagi no voucher. Eh... taknak haku. Kang beli, barang tak boleh hantar lagi. Kuasa lah aih.

Terus lah aiols live chat sekali lagi. Susah plak nak dpt. Call pun jenuh tunggu. 
Okeh. Cuba lagi.
Dapat. Live chat. Kata nak reconfirm bebetul. Nak bagi cemna ni. Refund ke reimbursed.
Sekali mak saja bebuat bengong2.
Haha.



Okay.
Dan dalam pada cong ceng ngan Lazada ni mak order kat Shopee.
Order jam 3ptg.
Esuknya kul 3 da smpai pun periuk tu.
Haha.
Shopee ni mostly memang laju.
Sbb seller situ takkan dapat duit selagi dia tak antar barang.
One more thing, kita boleh terus chat dengan seller dia direct. Jadi, kita bleh tanya ready stock ke, berapa lama hantar apa semua.
Dan satu lagi, Shopee akan notify kita kalau seller tu pernah ada bad record.
Setakat ni, aiols tak pernah ada masalah dengan Shopee.



Refund tu pulak, hari ni (11.10.2017) tgk ada emel. Payment Advice dari Citibank.
Macam emel scam tu. Yg kata kita dapat juta juta tu kan.
Haha. Da la citibank selalu kena scam, kan?
Tapi, tgk macam ada full name mak apa semua, berani la klik buka.
Tgk kat maybank2u pun dah masuk.
Sokay lah.
Bagus lah Lazada. Buat kerja cepat juga.
Thank u lah.
Now taktau nak sambung merajuk ke tak dgn Lazada.
Haha.
Ye lah. Mak soping online kat Lazada je.
Ada yg pandang Lazada n Shopee ni shopping online yang cam kampung2 je.
Takpe lah. Ada aku kesah. Berjuta kot laman web shopping online ni. Takkan kita nak citer kita beli kat sekian sekian tempat. Tak pyh lah aih.

Cuma satu je lah.
Kadang kita ni tulis2 status ni merefleksikan balik diri kita.
Kita acah acah play victim. Pikir ada je orang nak sabotaj kita, ada orang selalu kutuk2 kita. Padahal kita pun camtu. Selalu pandang rendah pada orang. Anggap orang takde standard. Tu lah tu.
Bila kena tahu pula meroyan kita ni. Kan?
Tak cakap orang aih. Sbb dah kata - tulis adalah refleksi diri kita. So ai cakap pasal diri ai lah. Takyah nak terasa terasa sangat :P

9 October 2017

Holiday Kapten Rizq : Port Dickson

Hai uols.
Last weekend Rizq, ibu, ayah pi weekend getaway.
Ala. Dekat2 je.
Sebenarnya redeem voucher yang mak beli masa Matta Fair (MF).
Bukan MF yang bebaru ni. MF bulan Mac dulu.
Huhu. Naseb dia boleh redeem sampai Disember.
Tapi, takkan redeem masa cuti sekolah, kan?
Memang tidak lah.
Memula tu mak nak redeem bulan 5. Tapi date kiterang nak tu dah full.
Jadi, tangguh sampai lah bulan 10.
Sebab ada slightly problem.
Nak call, kemain susah nak dapat.
Last last suh ayahRizq call kan. Dia cam terer sket bab call call ni. Org tu suruh emel semula tarikh nak booking. Sokay lah.
Dapat lah utk 7-8 Oktober.

Kiterang gi weekend getaway kat Lexis Port Dickson ja.
Bukan Grand Lexis. 
Tak payah grand grand. Rumah dah ada kolam. Nak apa lagi. Lagi buat susah je sbb dak Rizq ni mmg suka ke sana ke mari. Pantang lepa. Ambik yg ada kolam tu kang, lagi buat risau.
Jadik lah sekali dah merasa duk Grand Lexis tu [citer kat sini]
Bila baca balik..la... lama dah rupanya. Tahun 2012. Masa tu belanja ayahRizq. Bufday dia. 

Dak kecik tu memang seronok la merayap ke sana ke mari.
Eh. Not bad gak lah Lexis ni pun.
Kiterang duk Premium Tower Seaview.
Dapat tingkat 8.
Dan.. pemandangan adalah awesome!
Rasa cam nak dtg sini tetiap tahun plak utk refresh :)
Bilik best.
Smooth check in - staff semua okay dan baik  baik.
And check out pun senang walau ramai orang.
Parking pun senang.
Mak bagi 5 bintang terus.
Oh. Voucher yg kami beli ni takde breakfast. So, tak bleh nak bagi rate utk makan ya. Hihi.
Jom, tgk gegambar.
Bantal busyuk kena bawak tu :P

Kusyuk kasyam ibu baru bangun :D


Ada orang kata nampak tembam yg ni. Hihi

Sunset. Cantik lah sangat.
Subhanallah.

Panorama mode.

Settle cuti cuti Rizq utk bulan Oktober.
Can't wait utk bulan November plak.
Yang tu mmg new experience lah. Utk Rizq as well as us being a parent. Hihik.
Yang tu kalao smooth, baru kita bleh tiket utk gi jejauh plak :D

3 October 2017

Hello October


Dah masuk bulan 10.
Maknanya setahun dah makRizq masuk kerja lepas maternity leave 3bln and cuti menjaga anak satu bulan.
Setahun juga dah jadi full time working bf mom.
Pelbagai kisah suka duka.
Dengan pengalaman baru.
Yang pasti Allah bagi apa yang kita perlukan, dan bukan apa kita mahu.
Perancangan Allah itu terbaik.
Sepanjang setahun bekerja selepas cuti ni pun bermacam juga yang dihadapi.
Setahun yang penuh warna warni orang kata.
Tapi, yang paling best adalah melihat development our precious gift - Rizq Iskandar. 
1 October masuk umurnya 16 bulan.
Alhamdulillah.
Perkembangan tak terlalu cepat, tak terlalu lambat.
Membesar menjadi anak yang cergas, sihat dan sentiasa manis muka nya.
Alhamdulillah.
Jarang sangat tak sihat.
(mungkin atas asbab kurniaan Allah masih fully bf)

Sekarang bulan Oktober.
And bulan November - Disember kami ada famili trip ke Sabah.
Wah. MakRizq is tak sabar.
Semua dah settle.
Flight, pakej (penginapan n pengangkutan).
Tinggal nak pegi je lagi ni.
Kali ni kami tak ramai.
Dalam 9 orang je.
Opah Rizq tak follow. And anak2 abgcik pun 2 orang tak follow.
Yang pasti ada tambahan ahli baru - Rizq Iskandar. Hiihi
Okay lah.
Apa pun doa yang baik baik.
InsyaAllah akan dapat yang baik baik :)

21 September 2017

Holiday Kapten Rizq : Makan Seafood Bagan Lalang

Lamaaaaa tak pergi makan seafood kat Bagan Lalang ni.
Last tahun 2014 la gaknya.
Sbb last entry berkaitan Bagan Lalang ni tahun 2014 [link]
Tapi, macam ada pergi skali dgn mak.
Takde plak entry tu.
Yang pasti memang tahun 2016 takde pegi.
Tahun 2015 pun rasa macam takde.

So, sbb lama dah pergi, jom lah kita pergi.
Mula cam nak pergi balik hari je.
Pastu ayah Rizq kata overnite lah.
Duk Sri Msia.
Last minute booking.
Kat Agoda takdak dah.
Try tgk kat Traveloka.
Oh. Ada.
Murah pulak tu.
1st time guna traveloka.
Not bad lah jugak kan traveloka nih.
Kalo Agoda harga dalam 180++
Traveloka dapat dalam 150++.
Utk bilik bertiga.
Katil queen satu, katil single satu.
Okay lah kan. Siap breakfast jugak.

Kiterang pun bkn lah nak bercuti sgt pun.
Saja je lah nyambil2 nak makan seafood tu :D
Dak kecik tu seronok sangat lah merayap satu bilik.
Main tipon, duk bawah meja bagai. 
Tapi tak mandi kolam pun.
Takde berahi lah kata orang nak mandi kolam.
Kolam kat umah Rizq lagi beso, kan?
(ceh! berlagak lah pulakkkkkk)

Okay. Lepas dah teringin.
Tapi, our feveret kedai dah tak se-best dulu.
Dulu sotong goreng tepung sedap sangat.
Sekarang jadi - sedap je. 
Pastu pepahat cili telur - dulu sedap. Susah nak carik rasa tu kat kedai lain.
Sekarang - tak sedap. Biasa biasa je.
Tgk ikan2, sotong, udang pun dah tak banyak.
Orang ramai, tapi takde lah macam dulu duk tunggu tepi meja kita.
Ada je lagi meja kosong.
Pekerja kedai pun tak mesra pelanggan.
Ada acik tu tanya udang bila sampai.
Jawab acuh tak acuh ja "tak pasti"
Acik tu siap tanya beberapa kali. Sbb dia sebut "tak pasti" tu dengar tak dengar je.

Hurm.
Pangkah dah lepas ni.
Boleh carik kedai lain dah la.
(dalam entry lama ada lah nama kedai feveret kiterang ni)

Tapi facilities kat area Bagan Lalang ni macam dah much better dah dari dulu.
Cuma nya....
Tahap kekotoran dah semakin kotor.
Tak lalu tgk pantai dia.
Eii.

Pastu kedai pun lalat maha banyak.
Kalau ikutkan,  tak lalu nak makan pun.
Boleh je kedai ni lap dengan dettol meja tu setiap kali lps orang makan.
At least, takde la banyak nau lalat tu.
Dah la kipas pun tak bercuci. Tebal lah bebeno habuknya. Ni kalau pasang pun berterbangan lah habuknya.
Kotor lah.
Dah takde rasa nak repeat lagi lah kedai ni.
Kedai lain pun situ situ pun rasanya banyak gak lalat ni.
Faktor kawasan yang tak terjaga ni lah gamaknya lalat jadi banyak.
Hurm.
Sedih. Port feveret nak makan seafood dah tak best :(

Kiterang amik ikan bakar, sotong goreng tepung dengan pepahat cili telur.
Ketam tak ambik sbb rasa cam tak selesa nak makan ketam.
Ni pun dak Rizq ngamok2 dah sbb panas. Huhu.
Cuma satu yg best - harga masih reasonable.
Kami makan ni tak sampai pun RM50.
Okay lah kan.

20 September 2017

Laksa Putar Kuala Perlis, Titiwangsa

"hang mai aloq staq kepala hang aku putaq"

Haha.
Bila sebut putar, cam otomatik teringat word kepala hang aku putaq tu kan.
Ni bukan putaq kepala.
Tapi,putaq laksa.

Sapa penah makan?
Viral dalam bulan lepas.
Tapi, takde kesempatan nak pergi.
Pastu tetiba macam teringat balik.
Terus pergi waktu lunch.

Dap dap.
Location nya dekat Titiwangsa.
Tapi, bukan dalam area taman tasik titiwangsa.
To be exact sebenarnya dkt area Istana Budaya tu.
Kalau sapa biasa pergi, dia dkt dgn Sany Char Keutiow tu.

Kiterang (me n husband) mmg biasa lunch kat kedai sebelah tu.
Tatau pulak skrg kedai tu dah jadi macam food court.
Jual pelbagai jenis makanan.
Salah satu nya laksa ni lah.
Sedap bak hanggggg...
Tapi, sapa tak suka laksa utagha, mungkin rasa tak sedap lah kot.
Sapa suka laksa Penang, yang ada nenas, yang ala ala asam laksa tu tak suka lah kot.

For me... sukaaaa...
Sedap dap.
Sbb memang dah biasa makan laksa beras ni sedari kecik.
Ate kan teman orang kuale.
Sedari kecik mak ayah teman udah bawak makan laksa bawah tebin tu.
Memula dulu kedai laksa tu kat tepi2 kedai ja.
Kedai dia dekat bulatan menara jam tu.
Ada kerusi panjang.
Ramai lah makan situ. Makan laksa ngan cendul.
Isk. Teringat pulak kenangan kekecik.
Pastu pindah tepi sungai.
Pastu MDKK buat elok2 dah macam food court.
Pastu dah tak berapa sedap sbb cayaq lah sangat.
Kalau orang tanya, aku pun tak berapa recommend makan kat situ.
Tak best dah.

Tapi, laksa beras memang aku tak kesah.
Setgh orang dia tak suka sbb biasa makan laksa kering tu kan.
Aku suka ja.

Eh. Aku dah tak pantang laksa dah.
Hihi.
My boy nak masuk setahun 4bln.
Setahun lebih juga tak makan laksa tau.
Pantang bebetul. Tapi sebenarnya sejak pregnant mmg macam tak suka laksa.
Sekarang ni okay lah. Makan balik lah.
Tu ari 2x makan laksa sarang tu. Budak office belanja.
Ai is not "in" sgt lah laksa sarang tu.
Tak best sbb telur tu abis sedut kuah2 laksa tu.
Biasa lah. Lain orang lain taste nya kan.

Okay lah.
Sapa nak try boleh la laksa putar ni.
Semangkuk RM5.
Kuah pekat.
Laksa pun buat trus kat situ.

Okay lah.
Kalau teringin teringin, dah ada laksa yang dekat dgn rumah.
Oh ya, dia boleh delivery jugak.
Tapi minimum order utk 5 pax (makna 5 mangkuk lah), dengan caj penghantaran RM5. Hantar banyak mana pun caj RM5 katanya.
No tepon dia - lupa nak ambik. Huhu.

5 September 2017

Cuti Awal Muharam 1439H - Jumaat 22 September 2017

Uols tahu cuti Awal Muharam tahun ni dipinda kepada hari Jumaat?
Boleh tgk link ini [kabinet.gov.my]



Jadi, long weekend lah lagi.
Dah gaji, pulak tu.
Baru ingat nak claim voucher MF masa tu.
Cancel lah gamaknya.
Harus lah jammed di sana sini jugak.
Bertabah lah...

September 2017

Dah masuk September. Dan juga dah berada dalam bulan Zulhijjah.
Tu lah. Cuti lama bebeno. Tetiba dah ada kat 5hb September.
Amboi. Komain cuti free 5 hari kan.
Cuti hari Merdeka.
Cuti hari raya Aidiladha.
Cuti Sabtu.
Cuti Ahad.
Dan cuti menang sukan sea.

Ahkak dok ontok2 kat umah ja.
Raya Aidiladha di PJ.
Lepas tu buat sesi kemas2 rumah.
Ahkak nak buat rejenuvasi sket kat rumah ahkak tu.
Nak kata buat deco deco, nanti gempak sangat bunyi nya kan.
Cukup la utk me-rejenuvasi-kan rumah yang dah 5 tahun diduduki tu.

Takde la bagai bagai pun.
Just tukar langsir. Pasang langsir bagi molek molek sket.
Panggil yang pakar terus tgk. Senang.
Then nak betulkan sinki dapur n paip kat toilet.
Ahkak ingat nak guna paip 2 kepala n tukar head shower kat bilik ari. Nak buat paip yang ada untuk hose n paip biasa tu
Kat dapur plak ingat nak tukar paip flexible tu.
Pastu plan nak buat epoxy kat bilik air.
Fuh. Epoxy ni.....
1000 times fikir tau dak.
Nak buat ke tak, nak buat ke tak.
Takpe. Apa2 hal, akak settle kan perihal tukar2 tu dulu.
Nanti baru fikir epoxy.  Dan juga nak tampal wallpaper kat bilik air.
Pastu nak buat wallpaper kat tempat tv.
Memula tu ingat nak buat kabinet tv tapi bila fikir2 balik, buat wallpaper/wall mural pun okay jugak. Kan?

Okay itu citer pasal rumah KSU ahkak yang 5 tahun akak duduki tu.
Citer lelain - takde apa lah.
Sama je semua.
Rizq Iskandar; Alhamdulillah - masuk 15 bulan 1 September tu ari.
Makin cheeky lah keletahnya.
Geram ahkak tau.
Dan masih fully bf :)

Okay lah.
Meh akak selitkan lagu yang berkaitan dengan September ni.

"Wake Me Up When September Ends"

Summer has come and passed
The innocent can never last
Wake me up when September ends

Like my father's come to pass
Seven years has gone so fast
Wake me up when September ends

Here comes the rain again
Falling from the stars
Drenched in my pain again
Becoming who we are

As my memory rests
But never forgets what I lost
Wake me up when September ends

Summer has come and passed
The innocent can never last
Wake me up when September ends

Ring out the bells again
Like we did when spring began
Wake me up when September ends

Here comes the rain again
Falling from the stars
Drenched in my pain again
Becoming who we are

As my memory rests
But never forgets what I lost
Wake me up when September ends

Summer has come and passed
The innocent can never last
Wake me up when September ends

Like my father's come to pass
Twenty years has gone so fast
Wake me up when September ends
Wake me up when September ends
Wake me up when September ends

30 August 2017

Matta Fair September 2017 Dan Tips Ke Matta Fair


Matta Fair.
Event favourite selain Pesta Buku.
Orang mesti kata, "sanggup eh pergi bersesak sesak tu? "
Terpulang. Hehe.
Macam MF ni biasanya tempat dia besar. So, sesak tu memang lah sesak. Tapi boleh consider lagi. Takde la padat macam event2 peniaga online/bazar apa tu. Tu mmg tak kuasa aih.
Pulak tu, dia mesti ada ruang utk kita lepak2.

So, this coming MF.
8-10 September 2017.
InsyaAllah nak pergi.

Sbb nak carik pakej ke Sabah.
Kena compare dulu dgn quotation yg dah dapat.

Kat MF ni kalau jadi, kita kena letak deposit sesiap.
Itu kalau kita beli pakej. Pakej tu maksudnya utk penginapan, kenderaan etc etc. Masa kiterang pergi Langkawi tahun 2015, beli pakej dari MF. Dpt harga yang berbaloi gitu...


Tapi, kalau kita nak beli voucher hotel, contohnya beli voucher penginapan hotel di Grand Lexis lah kan. Ha, yg tu kena fully paid ya. No deposit2.. bayar full. Tak dapat pergi kalau..kita jual lah pada orang lain. Takpe je kalau orang lain yang pergi.
Yang ni pun aku biasa juga beli. 
Harga hotel memang murah2 kalau MF ni. Murah sgt tu tak la. Tapi, boleh la. Murah lah dari harga Agoda kadang tu. Dan biasanya valid utk 6 bulan.

Oh. Kami dah ada cadangan utk famili trip bulan 3 tahun depan.
Boleh la kot carik terus.
Utk ini, ahkak lah sebagai ketua rombongan lantik sendiri yg akan buat pendahuluan duit.

Okay.
Meh ahkak bagi tips sket kalau nak pergi MF ni.

Orang kata pergi pagi pagi.
Ye. Betul. Tapi kau duk situ bukan takat sejam. Harus berjam jam. Melainkan kau memang takde tujuan, saja saja nak pergi. Tapi, harus diingatkan, MF ni berbayar. Rugi lah kalau saja saja nak tengok. Kalau pergi pagi pun, still kita dok smpai tghari dan orang makin ramai makin ramai.

Jadi, tips sebaiknya - pergi kalau memang nak beli pakej/voucher.
Lepas tu, kalau ada anak kecik tu, pergi lah ikut time anak kecik tu. Kadang, pagi pun kita tak dapat nak pergi sbb anak belum bangun tido apa semua. Nak bagi dia makan lagi apa kan. So, bagi anak kecik tu tido, makan kenyang2, susu kan sesiap, then pergi. MF ni dari pagi sampai ke petang pun memang ramai. So, siap sedia utk itu. Sbb tu, ada plan nak membeli baru pergi. Takde plan - memang buang masa (dan buang duit bayar tiket masuk juga).

Seterusnya utk anak kecik, better guna carrier. Takyah la stroller bagai. Buat tergilis kaki orang je. Dan susah kau nak gerak pun. Orang ramai, kan? Pastu pulak tak hygiene lah duk dalam stroller orang lalu lalang tu. Kot orang batuk ke bersin ke. So, better much - carrier. Melekap dakap lah dia dalam dakapan kita. Selamat. Dan juga selesa. Tapi, kalau anak uols bukan carrier type - itu ahkak tak dapek nak nolong. Carrier ni sebenarnya apply pada memana event / expo. Bkn je MF. Pesta buku ke, baby expo ke, sebaiknya elaklah bawa stroller ni.

Seterusnya - sesiap buat plan. Sebelum pergi pun dah tahu nak pergi booth mana. Jadi, sampai je terus tgk maps/guide kat pamphlet yang dpt lepas bayar tiket masuk tu. Atau tgk kat hall bawah tu. Jadi, terus tuju pergi situ dulu.  Kalau local, biasanya dia akan bukak ikut negeri. Dekat booth negeri tu akan ada byk agent yg offer pelbagai pakej dengan pelbagai harga. So, katakan nak pergi Sabah, kita tgk kat maps/guide sesiap kat hall mana ada booth negeri Sabah ni - so, terus lah pergi situ. Ambik2 semua pakej tu - then pergi lepak satu tepat lapang (memang ada biasanya), bersila lah situ, then antar lah w.app pada grup famili members (aku lah tu). Sementara derang nak reply2 bagi keputusan tu, boleh kita gi tempat lain.

Next - sediakan duit yang mencukupi. Mean, bila kita dah tau nak pergi mana, amik pakej mana, then kita kena sediakan deposit / bayaran voucher. Jadi, bawa lah debit card atau card credit. Cash boleh juga tapi tu lah. Kau tahu saja lah tempat sesak2 ni kan. So, better beringat lebih kalau bawa cash.

Selain tu, makan kenyang2. Nanti susah nak carik makan2 kat situ. Bukan lah susah. Ada memang lah ada, tapi kau tau lah harga cemana. Pastu duk bertebeng2. Ada bersila lah hapa lah. Tah, tak minat lah camtu. Better pergi situ dah kenyang. Perut kenyang, senang hati.

Tips lain - utk oversea - aku tak pernah amik pakej oversea lagi di MF. Tak tahu mahal ke murah. Tapi pernah tgk utk Perth, rasa cam berbaloi kita buat sendiri (DIY). Sebelum ni kiterang kalau pergi oversea mmg DIY, tapi local yang amik pakej. Hihi. Sbb local tu ngan famili. Reramai better pakej ja. Takde pening kepala. Tp sekarang dah ada boss kecik, maybe kiterang pun akan amik pakej kalau gi oversea. Tapi, aku pernah amik voucher utk Star Cruise di MF. And harga memang berbaloi amat.

Parking sekarang dah susah sbb hentian bas tu dah roboh. Jadi parking limited di PWTC and Sunway Putra Mall tu je. Otherwise kena parking area2 jalan Ipoh tu. Nak senang - naik tren saja. Skrg ada MRT apa bagai yg bleh link2 kan, so naik tren. Takyah pening2 nak fikir parking. Bukan pergi pesta buku nak beli dan usung buku berat2, kan?.

So, tu lah nya.
Sapa nak pergi, boleh je pergi. Best je.
Biasanya chinese memang ramai. Sbb derang suka grab offer masa ni.
So, apa lagi. Jom lah meramaikan majlis. Huhu. 
Kiterang pergi naik tren je :D

29 August 2017

#menukaptenRizq : Bergedil Daging

Salah satu menu favourite kaptenRizq.
Bergedil daging.


Senang untuk dijadikan bekal.
Boleh juga makan bersama nasik, nasik goreng, sup.
Ringkas tapi penuh khasiat.
Dan sesuai untuk dijadikan makanan untuk menambah berat badan anak.

Resepi Bergedil Daging (toddler).
- untuk anak yang dah pass telur atau 1 tahun ke atas.

Bahan-bahan :
*2 biji kentang
*Semangkuk kecil daging kisar (sebaiknya daging dikisar sendiri atau beli daging kisar fresh. Biasa ada di pasaraya yang bentuk panjang2 tu. Elakkan beli daging kisar frozen-utk elakkan bahan pengawet. Kalau nak kisar sendiri, just beli daging lembut dan potong nipis dan kisar guna blender je).
*Telur
*Daun sup
*Mix herb (sekiranya suka, takde pun takpe).
*Bawang merah, bawang putih.

Cara-cara :
*Goreng daging tanpa minyak. Asingkan.
*Potong kentang dan goreng sehingga empuk. Ketepikan.
*Goreng bawang merah dan bawang putih.
*Masukkan kentang yang telah digoreng ke dalam satu mangkuk. Tekan2 dengan sudu sehingga kentang tidak berketul (tak perlu blend sbb nanti dia jadi berair).
*Masukkan bawang goreng, daging, daun sup, mixed herb. Gaul rata.
*Pecah kan telur. Asingkan telur putih dan telur kuning.
*Telur putih masuk dalam mangkuk lain. Telur kuning masuk dalam adunan kentang. Gaul rata. 
*Bentukkan bulat-bulat atau mengikut bentuk yang disukai. Boleh buat kecik2 untuk jadi finger food.
*Celup dalam telur putih - goreng.
*Goreng sehingga masak baru diterbalikkan. Jangan terbalik awal supaya bergedil tak pecah.

Dah siap.
Untuk anak bawah 2 tahun, tak perlu garam dan gula.
Untuk atas 2 tahun boleh letak secubit garam. Tapi, tak letak pun dah sedap. Kentang tu da ada rasa manis2.

******
Tips :
✔ cara asing telur putih dan kuning : retakkan sedikit bahagian atas telur, pecahkan sedikit dan tuang telur putih dalam mangkuk.
✔Daging kisar blender sendiri - Blend daging dalam setgh kilo, bahagikan dalam bekas2 kecil, simpan dalam peti beku. Bila nak guna ambik satu bekas saja utk defrost. Tak perlu defrost, frost banyak kali.

21 August 2017

10 Brain Food For Baby

[[kredit : MomJunction]]

Are you concerned about the development of your baby’s brain? Do you want to raise a smart and intelligent baby? If you can relate to any of these situations, then you must give this post a read.

The first three years of a child’s life are critical for his brain development. The brain food for babies help in supporting the development of the baby’s brain.He figures out how to think, react and solve problems. Activities like playing games, listening to music and letting him explore his surroundings encourage the functioning of his gray cells. When it comes to nurturing your child’s brain, food plays a critical role. Read on to know about the foods that can boost your baby’s brain development.


Here are ten foods that will boost your child’s brainpower.

1. Greek Yogurt:

This acts like a super baby brain development food.Greek yogurt keeps the brain cell membranes flexible, helping the brain send and receive information. The B complex vitamins in Greek yogurt are necessary for the growth of brain tissues and neurotransmitters [1].

2. Vegetables:

Vegetables that have rich, deep colors are excellent sources of antioxidants. Antioxidants help to keep the brain cells healthy. Some of the best vegetables for the brain are sweet potato, pumpkins, and carrots. Green leafy vegetables like kale, chard, spinach and collard greens are rich in folate, which keeps dementia at bay. Kale contains Sulforaphane [2] and Diindolylmethane [3], which aid the growth of brain cells.

3. Broccoli:

Broccoli is another superfood for your baby’s brain. It contains DHA, which helps the neurons connect. It also has cancer-fighting properties.This makes it an excellent baby brain food.

4. Avocados:

Avocado is beneficial for brain health. It is a rich source of unsaturated fats, which promote blood flow to the brain. It also contains oleic acid, which protects myelin [4]. Myelin helps the information travel at a speed of 200 miles an hour. The high levels of B-complex vitamins in avocados reduce the risk of hypertension in babies.

5. Fishes:

Fatty fishes like salmon, tuna and mackerel contain omega 3 fatty acids [5], which provide the building blocks of the brain tissue. Omega 3 fatty acids aid the growth and function of the brain in babies. A regular consumption of fishes will improve your child’s mental skills.

6. Eggs:

Egg is a storehouse of nutrition. It contains nutrients like omega 3 fatty acids, zinc, lutein and choline, which enhance concentration. Choline helps produce acetylcholine [6] or the memory stem cells. It helps to improve memory in babies.

7. Whole Grains:

Whole grains improve concentration in babies by providing their brain a constant supply of energy. It has a low glycemic index [7] and slowly releases glucose into the bloodstream, keeping your child alert throughout the day. It also contains folate, which is essential for the proper functioning of the brain.

8. Oatmeal:

A study reveals that kids who eat oats for breakfast perform significantly better in tasks that evaluate spatial memory. Oat is rich in Vitamin E, zinc and B-complex vitamins. Its high fiber content provides the kids with a steady stream of energy.


9. Berries:

According to research at the Tufts University [8], berries boost the cognitive functioning of rats. The high vitamin C content in berries improves memory in kids. It also prevents oxidative stress in the brain.


10. Nuts:

Nuts like walnuts, almonds and peanuts are brain-friendly foods. The high levels of vitamin E in these foods prevent cognitive degeneration. Nuts also contain zinc, which enhances memory and brain development.

These super foods are replete with essential nutrients good for development of the brain, so make sure you stock them in your kitchen.

15 August 2017

Rizq Naik Thomas!


Hehe.
Tetiba Rizq naik Thomas plak.
Sebenarnya,
Rizq naik ETS.
1st time for Rizq. And 1st time for mak n ayah too.
Kira entry ini adalah berkongsi tips utk bawa toddler below two naik ETS. Eceh. Ye ye je nak bagi tips. Anak pun baru sorang. Kan? (Takut tau..skrg orang suka kecam - eleh.. anak baru sorang dah sebok nak share itu ini, anak baru sorang sebok tak boleh itu ini, orang lain ada dah 10 pun rilek je. Baekkkk ...).

Dulu, cukup teruja kalau nak naik keretapi.
Tapi, sekarang pun rupanya masih teruja. Yer. Mak Rizq yg teruja.
Dulu masa zaman keretapi lama tu ada lah 2,3x kot atok (arwah) bawak mak Rizq naik keretapi. Yallah teruja nya. Ayah n mak bawak gi KL je pun.
Dulu punya la lama nak sampai KL. Gedek..gedek..gedek..
Sekarang - 2 jam 30 minit KL - Ipoh.

Kami beli tiket kat kaunter KL Sentral. Ramai nak mampuih aih orang beli tiket kat situ. Kami beli hari Isnin. Gi waktu lunch. Selang nombor ada 100 orang nak kena tunggu utk ke kaunter beli tiket tu. Humang ai. Ramai beno rupanya orang guna ETS ni. Nak beli online macam pelik2 je interface nya. Nak try pun cam tak yakin. And masa tgh tunggu turn tu, ada auntie (chinese) tu kata dia pun tk boleh beli online.
Tips : ramai yg kata beli kat stesen lain. i.e : stesen Kuala Lumpur.

Oleh kerana 1st time, dia jadi cam blur2 jugak lah kan.
Mujur juga beli kat kaunter. Senang lah  nak minta dok belah mana apa semua.
Kami minta yg mengadap depan (kan seat keretapi ada yg terbalik tu), and kalau boleh depan skali sbb ada bawa baby. So, akak kaunter tu bagi seat depan. Dan bila nak naik tu baru tahu, dia bagi koc yg dekat dgn eskelator turun dan juga bila dah smpai KL Sentral semula pun dekat je dgn eskelator naik. Kami beli tiket pergi balik. Pergi harga nya RM25/person. Jam 12.20 t.hari. Balik RM35/person. Jam 3.30petang.
Kenapa harga berbeza? Sbb ada jenis tren Gold, Silver. Gold yg RM35 tu. Sbb ada 2,3 hentian dia tak berhenti berbanding Silver yg RM25 tu, dia berhenti semua 13 station. Ha..gitu.
Tips : Minta koc E kalau dari KL Sentral. Dan Koc B kalau dari Ipoh. Minta duduk depan sekali dan yg mengadap depan. Bkn terbalik tu. Selesa utk yg travel with toddler. Kami pergi balik duduk di kerusi 2C, 2D. So, kalau beli online utk ETS boleh consider seat ni :)

So, hari yg dinanti pun tiba. 5.8.2017.
Seawal jam 10 dah gerak dr rumah.
Kami park kereta di Kg Baru. Ada parking kat rumah anak buah kt situ. So, ayah Rizq drop kami berdua n beg dulu, pastu dia antar kereta. Pastu anak buah antar ayah Rizq naik moto ke stesen LRT. Dekat je pun rumah anak buah dgn stesen tu. Masa memuda dulu mak Rizq jalan kaki je. Hihi.
Tiba KL Sentral belum kul 11pagi. Haha. Awai pulak.
Sudahnya lepak jap kt KFC. Bagi Rizq makan nugget homemade. Mak sesiap beli dah byciknuei punya nugget.
Tempat menunggu kat tingkat 2. Nanti adalah staff dia suruh turun bila setgh jam sebelum tren nak gerak.
Dlm kul 12 kiterang turun. Sebelah McD tu. Turun je eskelator terus koc E. Oh. Thank u kakak kaunter tu :)
Tren memang gerak tepat jam 12.20. So, jangan lewat walao seminit!

Boleh dah ni nak gi travel gayanya ni kan.

Comot momot dah masa ni. Tunggu tren.


Tips : Much better tak bawak stroller. Sbb susah nanti. Nak lipat stroller lagi. Melambatkan pergerakan. Tapi, kalau terpaksa, maybe sbb anak biasa tido dalam stroller, boleh la bawak. Tp minta nak duduk depan skali masa beli tiket. Otherwise, babywearing ja. Senang. Rizq mmg biasa ber baby wearing. And dia mmg mudah tido bila kita babywearing.

Dlm tren setgh jam pertama Rizq tido.
Lps dia terjaga dia cam blur blur. Di manakah aku..di manakah aku..?
Haha.
Pastu baru cam okay.
Dlm tren masa pergi ni takde pun dia nak feeding. Maybe tak fokus agaknya.

Tips : Oleh kerana kita dok dpn skali, mmg senang nak bf. Tp lebih selesa if duduk di kerusi 1A, 1B.
Memula dia okay lps tu dia dah mula bosan.

Jadi, ayah dia pun bawak la jejalan dlm tren.
Tgk cafe lah.

Tips : Kebarangkalian anak boring adalah tinggi. So, boleh la bawak mainan utk tarik perhatian dia. Atau kalau nk bagi tgk youtube ke apa ke. Kiterang tak buat camtu pun. Just bawak dia jalan2 je.


Smpai Ipoh jam 2.50ptg. Memang tepat. Smpai je ayahcik Rizq ambik.
Settle pengalaman pertama :)

Waktu balik KL plak, mood Rizq agak terganggu sbb panas.
Kami balik hari Isnin. Tren kul 3.00 petang.
Panas weh.
Tapi, bila naik tren elok Rizq tido. Lama gak la.
Bangun tido kat mana ke ntah.
Tapi, dia taknak dok setempat plak.
Jenoh plak ayah ea pi bawak ke depan ke belakang.


So, okay lah naik tren ni.
Next time try gi Penang plak. Hihi.

3 August 2017

Rizq's 1st Birthday

Hari lahir Rizq adalah pada 1 Jun.
Tapi, tahun ni, 1 Jun adalah puasa ke6.
Tak boleh lah nak buat majlis pada hari tersebut.

Just mak n ayah Rizq ada tempah kek dari baker's mak.
2 jenis kek kegemaran - brownies dgn pandan gula melaka.
Pastu kami agih2 pada rerakan office and nenek asuh Rizq.
Dah beberapa kali mak Rizq order dari Azwa ni.
Baker's yg baik. Dan tidak bagai bagai.
Yang mak Rizq suka tu sbb dia ada free delivery setiap hari Jumaat.
Makanya, mak Rizq suka order hari Jumaat, terus ke office.
Kek dia memang sedap. Sangat. Diakui. Dan harga sangat reasonable.
Jadi, mak promote dia. Area KL, boleh la order dgn Azwa ni.
IG dia [sugarbakes]


Okay. Lps tu, tahun ni ingat nak buat birthday Rizq di kampung.
Lepas tu ada lah beberapa siri lagi. Nak buat kat KFC ke McD ke.
Tapi, masa macam takde lah nak buat. Nak nak plak time raya kan. Semua orang sebok ngan open house.
Mak dah siap buat banner tau utk majlis2 ni.
Tapi dah tak sempat. Akur je lah ada satu majlis.
Next year lah. Rizq turn two. Tapi tu pun masa bulan puasa juga.
Jadi, kita buat open house raya terus lah. Tempat cam biasa lah. By the pool juga.
Okay juga tu, setiap tahun kita akan buat kenduri makan makan jamu orang, kan?

Majlis di rumah opah.
Syawal kedua.
Kami masak sendiri ja.

Ada laksa, opah buat (sekejapan je abis, mak makan semangkuk je).
Ada makaroni, mak Rizq buat.
Ada pulut kuning.
Ada roti jala.
Ada homemade meatball, kak ipar buat.
Buah2.
Dan kek.
Kau ingat orang kampung takde yg pandai buat kek gegambar ni?
Huhu.
Yang best nya, Rizq buat drama pulak.
Dah bagi dia lena dulu dalam 2 jam dgn harapan dia bangun nanti mood dia baik.
Bila dia terjaga tu, salin lah baju dia apa semua.
Lepas tu bawak ke depan.
Orang pun semua nyanyi happy birthday to you.. happy birthday to you.
Dia boleh bantai nangis okay.
Haha.
Anak aku melankolik sangat ke hapa ni.
Kot rasa sebak ke orang meraikan majlis dia.
Haha.
Yang pasti, dia panas.
Ya. Hari raya pertama pun dia mengamuk. Sbb panas.
Yang ni pun, lepas dia ngamuk2 tu., tanggalkan baju, tukar pakai singlet. Baru senyap.
Ya Tohaannnnnn....
Layan je lah gegambar yang ada.

Memula ni elok lagi.

Ha. Mula dah. Orang nyanyi2 dia dah nak marah.

Rimas dah.

Makin stress. 

Dan terus ngamok.

Patut lah. Panas memanco manco kat situ.

Doa.

Doa by abang ipaq

Masa ni dah elok tapi moody terus. Haha.


Jemputan pun tak ramai.
Sedara mara kami je.
Simple simple je pun.
Tu lah. Rasa tak puas hati juga tak buat majlis beria.
Takpe lah.
Lagi pun tahun ni baru buat dia punya majlis akikah tu ari kan.
Nak buat lagi pun, orang cemuih plak asik nak dtg rumah kita.
Hehe.
So, next year plak.

2 August 2017

Mommy Outfit

Tetiba rasa comot bebeno skrg ni.
Tetiba macam sempoi bebeno asyik mengenakan nursing blouse.
Badan pun dah slim slim ni, mari lah kita try carik fashion best best.

So, I need revamp!
Eceh!
Sebelum revamp meh kita carik idea.
Senang je nak carik idea.

Gi jengok kat pinterest.
Melambak lah keluar.




Cantik.
Jaket tu takyah la.
Tak sesuai dgn iklim kita ni.
Hehe.
Kemeja putih mmg my (and my husband) favourite.


Berkenan kasut tu.
Henbeg pun lawa.


Kasut cantik.


Kemeja jeans. Cantik.


Berangan itu percuma.
Bertuah lah nak dpt look camni kan.
Haha.

Aku selalu fikir, tops jeans tak boleh nak pair 
dgn pants yg jeans jugak.
Tapi ni okay ja.
Baik. Kita cuba.

Seluar merah.
Ai is not berani nak pakai seluar merah lagi.
Hihi.

Kemeja jeans, seluar jeans.
Smart je kan.
Santai camni.
Okay. Tick yang ni.

Cewah.
Again.
Berangan itu percuma.
Hewhew


Yang ni simple.
Tapi takmo jeans ripped tu.

Smart.
Smart.
Smart.
Tunggu. Tak lama lagi boleh pakai camni.
Ke nak buat photoshoot lagi. Ngeee.


25 July 2017

Salam 1 Zulkaedah

Syawal dah tamat.
Da masuk Zulkaedah pun.
Orang pun da start pergi haji.
Tahun ni ramai juga staff office yg dapat panggilan menunaikan haji.
Semoga mendapat haji yang mabrur :)

Oh. Baru tingat takde citer Syawal tahun ni.
Huhu.
Lagipun takde sakan sgt raya tahun ni.
So so je. Tu yg takde citer.
Tapi, ada buat birthday dak Rizq.
Tu nanti kite citer okeh.
Sekarang blog memang mandom,kan?
Semua orang pun macam dah tak layan blog.
Nak dapat info apa2 carik je kat FB.
Tu lah susah.
Nak carik info percutian, best lagi carik kat blog.
Tapi, dah takde info latest dah.
Dah tak ramai nak share percutian dah :(
Lepas tu macam blog2 viral (entah nak panggil apa blog yg selalu ambik artikel mana2 tu) yg byk up citer. Tak best. Nak personal blog juga yg tulis. Baru real.

Jamuan raya office tahun ni pun takde yg official.
Kami buat skali dgn majlis penutup sukan.
Sukan ni pun nanti mak citer jugak lah.
Tahun ni buat kat Pahang.

Gegambar pun byk kat FB.
A ah la uols. Mak dah aktif balik kt FB. Haha.
Hehari menebeng kat situ.
Bukan per, byk grup yg mak follow kat FB.
Jadi, mak rajin berbalas komen dalam grup2 tu.
Esp grup #bfmembers dgn #soaljawabkanakkanak.
Oh. Mak juga da delete grup w.app TTC Dr Natasha.
Last year mak gather beberapa orang utk info berkaitan fertility treatment kat KL Fert.
Then, lps tu macam xtvt asyik tak jadi je, so macam da tak berfungsi grup tu.
So, dah delete.
Eh. Tapi, mak tatau lah samada orang lain tgk ada lagi ke tak grup tu.
Mmg mak admin, tapi bila delete grup tu dia otomatik delete ke cemna.
Ah. Lantak lah.
Kalo still ada lagi, korang pepandai lah left grup tu ya anak anak. Haha.

Dah tua tua ni malas mak nak sesak2 fikir memacam dah.
Mak buat "lantak hang lah"
Macam previous post. Memang macam mengganggu pikiran.
Tapi, lantak lah.
Malas nak pikir.
Mak ni 2 tahun lagi dah masuk 40 tahun.
Dah boleh nak pencen pilihan dah.
Kalau lah mak rajin nak kerjakan tanah tinggalan arwah ayah tu, mak rasa mak boleh survive until mak dapat pencen pada umo 55thn nanti. Hasil tanah tu, InsyaAllah mmg kurang lebih gaji skrg kalau diusahakan secara serious dan komersil.
Tapi tu lah, mak dah ada dak Rizq skrg. Kena fikirkan ke-maslahatan dia jugak.
Kerja govt ni benefit byk utk dia. 

Okay lah.
Takde lah nak citer apa2.
Just nak jot down tarikh 1 Zulkaedah tu je.
Hihi.
Bulan Syawal tu ari mak kandas juga nak berpuasa 6.
Mak dapat puasa 3 je.
Huhu.
Banyak lagi tak terganti ni weh.


Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign