Pages

21 August 2017

10 Brain Food For Baby

[[kredit : MomJunction]]

Are you concerned about the development of your baby’s brain? Do you want to raise a smart and intelligent baby? If you can relate to any of these situations, then you must give this post a read.

The first three years of a child’s life are critical for his brain development. The brain food for babies help in supporting the development of the baby’s brain.He figures out how to think, react and solve problems. Activities like playing games, listening to music and letting him explore his surroundings encourage the functioning of his gray cells. When it comes to nurturing your child’s brain, food plays a critical role. Read on to know about the foods that can boost your baby’s brain development.


Here are ten foods that will boost your child’s brainpower.

1. Greek Yogurt:

This acts like a super baby brain development food.Greek yogurt keeps the brain cell membranes flexible, helping the brain send and receive information. The B complex vitamins in Greek yogurt are necessary for the growth of brain tissues and neurotransmitters [1].

2. Vegetables:

Vegetables that have rich, deep colors are excellent sources of antioxidants. Antioxidants help to keep the brain cells healthy. Some of the best vegetables for the brain are sweet potato, pumpkins, and carrots. Green leafy vegetables like kale, chard, spinach and collard greens are rich in folate, which keeps dementia at bay. Kale contains Sulforaphane [2] and Diindolylmethane [3], which aid the growth of brain cells.

3. Broccoli:

Broccoli is another superfood for your baby’s brain. It contains DHA, which helps the neurons connect. It also has cancer-fighting properties.This makes it an excellent baby brain food.

4. Avocados:

Avocado is beneficial for brain health. It is a rich source of unsaturated fats, which promote blood flow to the brain. It also contains oleic acid, which protects myelin [4]. Myelin helps the information travel at a speed of 200 miles an hour. The high levels of B-complex vitamins in avocados reduce the risk of hypertension in babies.

5. Fishes:

Fatty fishes like salmon, tuna and mackerel contain omega 3 fatty acids [5], which provide the building blocks of the brain tissue. Omega 3 fatty acids aid the growth and function of the brain in babies. A regular consumption of fishes will improve your child’s mental skills.

6. Eggs:

Egg is a storehouse of nutrition. It contains nutrients like omega 3 fatty acids, zinc, lutein and choline, which enhance concentration. Choline helps produce acetylcholine [6] or the memory stem cells. It helps to improve memory in babies.

7. Whole Grains:

Whole grains improve concentration in babies by providing their brain a constant supply of energy. It has a low glycemic index [7] and slowly releases glucose into the bloodstream, keeping your child alert throughout the day. It also contains folate, which is essential for the proper functioning of the brain.

8. Oatmeal:

A study reveals that kids who eat oats for breakfast perform significantly better in tasks that evaluate spatial memory. Oat is rich in Vitamin E, zinc and B-complex vitamins. Its high fiber content provides the kids with a steady stream of energy.


9. Berries:

According to research at the Tufts University [8], berries boost the cognitive functioning of rats. The high vitamin C content in berries improves memory in kids. It also prevents oxidative stress in the brain.


10. Nuts:

Nuts like walnuts, almonds and peanuts are brain-friendly foods. The high levels of vitamin E in these foods prevent cognitive degeneration. Nuts also contain zinc, which enhances memory and brain development.

These super foods are replete with essential nutrients good for development of the brain, so make sure you stock them in your kitchen.

15 August 2017

Rizq Naik Thomas!


Hehe.
Tetiba Rizq naik Thomas plak.
Sebenarnya,
Rizq naik ETS.
1st time for Rizq. And 1st time for mak n ayah too.
Kira entry ini adalah berkongsi tips utk bawa toddler below two naik ETS. Eceh. Ye ye je nak bagi tips. Anak pun baru sorang. Kan? (Takut tau..skrg orang suka kecam - eleh.. anak baru sorang dah sebok nak share itu ini, anak baru sorang sebok tak boleh itu ini, orang lain ada dah 10 pun rilek je. Baekkkk ...).

Dulu, cukup teruja kalau nak naik keretapi.
Tapi, sekarang pun rupanya masih teruja. Yer. Mak Rizq yg teruja.
Dulu masa zaman keretapi lama tu ada lah 2,3x kot atok (arwah) bawak mak Rizq naik keretapi. Yallah teruja nya. Ayah n mak bawak gi KL je pun.
Dulu punya la lama nak sampai KL. Gedek..gedek..gedek..
Sekarang - 2 jam 30 minit KL - Ipoh.

Kami beli tiket kat kaunter KL Sentral. Ramai nak mampuih aih orang beli tiket kat situ. Kami beli hari Isnin. Gi waktu lunch. Selang nombor ada 100 orang nak kena tunggu utk ke kaunter beli tiket tu. Humang ai. Ramai beno rupanya orang guna ETS ni. Nak beli online macam pelik2 je interface nya. Nak try pun cam tak yakin. And masa tgh tunggu turn tu, ada auntie (chinese) tu kata dia pun tk boleh beli online.
Tips : ramai yg kata beli kat stesen lain. i.e : stesen Kuala Lumpur.

Oleh kerana 1st time, dia jadi cam blur2 jugak lah kan.
Mujur juga beli kat kaunter. Senang lah  nak minta dok belah mana apa semua.
Kami minta yg mengadap depan (kan seat keretapi ada yg terbalik tu), and kalau boleh depan skali sbb ada bawa baby. So, akak kaunter tu bagi seat depan. Dan bila nak naik tu baru tahu, dia bagi koc yg dekat dgn eskelator turun dan juga bila dah smpai KL Sentral semula pun dekat je dgn eskelator naik. Kami beli tiket pergi balik. Pergi harga nya RM25/person. Jam 12.20 t.hari. Balik RM35/person. Jam 3.30petang.
Kenapa harga berbeza? Sbb ada jenis tren Gold, Silver. Gold yg RM35 tu. Sbb ada 2,3 hentian dia tak berhenti berbanding Silver yg RM25 tu, dia berhenti semua 13 station. Ha..gitu.
Tips : Minta koc E kalau dari KL Sentral. Dan Koc B kalau dari Ipoh. Minta duduk depan sekali dan yg mengadap depan. Bkn terbalik tu. Selesa utk yg travel with toddler. Kami pergi balik duduk di kerusi 2C, 2D. So, kalau beli online utk ETS boleh consider seat ni :)

So, hari yg dinanti pun tiba. 5.8.2017.
Seawal jam 10 dah gerak dr rumah.
Kami park kereta di Kg Baru. Ada parking kat rumah anak buah kt situ. So, ayah Rizq drop kami berdua n beg dulu, pastu dia antar kereta. Pastu anak buah antar ayah Rizq naik moto ke stesen LRT. Dekat je pun rumah anak buah dgn stesen tu. Masa memuda dulu mak Rizq jalan kaki je. Hihi.
Tiba KL Sentral belum kul 11pagi. Haha. Awai pulak.
Sudahnya lepak jap kt KFC. Bagi Rizq makan nugget homemade. Mak sesiap beli dah byciknuei punya nugget.
Tempat menunggu kat tingkat 2. Nanti adalah staff dia suruh turun bila setgh jam sebelum tren nak gerak.
Dlm kul 12 kiterang turun. Sebelah McD tu. Turun je eskelator terus koc E. Oh. Thank u kakak kaunter tu :)
Tren memang gerak tepat jam 12.20. So, jangan lewat walao seminit!

Boleh dah ni nak gi travel gayanya ni kan.

Comot momot dah masa ni. Tunggu tren.


Tips : Much better tak bawak stroller. Sbb susah nanti. Nak lipat stroller lagi. Melambatkan pergerakan. Tapi, kalau terpaksa, maybe sbb anak biasa tido dalam stroller, boleh la bawak. Tp minta nak duduk depan skali masa beli tiket. Otherwise, babywearing ja. Senang. Rizq mmg biasa ber baby wearing. And dia mmg mudah tido bila kita babywearing.

Dlm tren setgh jam pertama Rizq tido.
Lps dia terjaga dia cam blur blur. Di manakah aku..di manakah aku..?
Haha.
Pastu baru cam okay.
Dlm tren masa pergi ni takde pun dia nak feeding. Maybe tak fokus agaknya.

Tips : Oleh kerana kita dok dpn skali, mmg senang nak bf. Tp lebih selesa if duduk di kerusi 1A, 1B.
Memula dia okay lps tu dia dah mula bosan.

Jadi, ayah dia pun bawak la jejalan dlm tren.
Tgk cafe lah.

Tips : Kebarangkalian anak boring adalah tinggi. So, boleh la bawak mainan utk tarik perhatian dia. Atau kalau nk bagi tgk youtube ke apa ke. Kiterang tak buat camtu pun. Just bawak dia jalan2 je.


Smpai Ipoh jam 2.50ptg. Memang tepat. Smpai je ayahcik Rizq ambik.
Settle pengalaman pertama :)

Waktu balik KL plak, mood Rizq agak terganggu sbb panas.
Kami balik hari Isnin. Tren kul 3.00 petang.
Panas weh.
Tapi, bila naik tren elok Rizq tido. Lama gak la.
Bangun tido kat mana ke ntah.
Tapi, dia taknak dok setempat plak.
Jenoh plak ayah ea pi bawak ke depan ke belakang.


So, okay lah naik tren ni.
Next time try gi Penang plak. Hihi.

3 August 2017

Rizq's 1st Birthday

Hari lahir Rizq adalah pada 1 Jun.
Tapi, tahun ni, 1 Jun adalah puasa ke6.
Tak boleh lah nak buat majlis pada hari tersebut.

Just mak n ayah Rizq ada tempah kek dari baker's mak.
2 jenis kek kegemaran - brownies dgn pandan gula melaka.
Pastu kami agih2 pada rerakan office and nenek asuh Rizq.
Dah beberapa kali mak Rizq order dari Azwa ni.
Baker's yg baik. Dan tidak bagai bagai.
Yang mak Rizq suka tu sbb dia ada free delivery setiap hari Jumaat.
Makanya, mak Rizq suka order hari Jumaat, terus ke office.
Kek dia memang sedap. Sangat. Diakui. Dan harga sangat reasonable.
Jadi, mak promote dia. Area KL, boleh la order dgn Azwa ni.
IG dia [sugarbakes]


Okay. Lps tu, tahun ni ingat nak buat birthday Rizq di kampung.
Lepas tu ada lah beberapa siri lagi. Nak buat kat KFC ke McD ke.
Tapi, masa macam takde lah nak buat. Nak nak plak time raya kan. Semua orang sebok ngan open house.
Mak dah siap buat banner tau utk majlis2 ni.
Tapi dah tak sempat. Akur je lah ada satu majlis.
Next year lah. Rizq turn two. Tapi tu pun masa bulan puasa juga.
Jadi, kita buat open house raya terus lah. Tempat cam biasa lah. By the pool juga.
Okay juga tu, setiap tahun kita akan buat kenduri makan makan jamu orang, kan?

Majlis di rumah opah.
Syawal kedua.
Kami masak sendiri ja.

Ada laksa, opah buat (sekejapan je abis, mak makan semangkuk je).
Ada makaroni, mak Rizq buat.
Ada pulut kuning.
Ada roti jala.
Ada homemade meatball, kak ipar buat.
Buah2.
Dan kek.
Kau ingat orang kampung takde yg pandai buat kek gegambar ni?
Huhu.
Yang best nya, Rizq buat drama pulak.
Dah bagi dia lena dulu dalam 2 jam dgn harapan dia bangun nanti mood dia baik.
Bila dia terjaga tu, salin lah baju dia apa semua.
Lepas tu bawak ke depan.
Orang pun semua nyanyi happy birthday to you.. happy birthday to you.
Dia boleh bantai nangis okay.
Haha.
Anak aku melankolik sangat ke hapa ni.
Kot rasa sebak ke orang meraikan majlis dia.
Haha.
Yang pasti, dia panas.
Ya. Hari raya pertama pun dia mengamuk. Sbb panas.
Yang ni pun, lepas dia ngamuk2 tu., tanggalkan baju, tukar pakai singlet. Baru senyap.
Ya Tohaannnnnn....
Layan je lah gegambar yang ada.

Memula ni elok lagi.

Ha. Mula dah. Orang nyanyi2 dia dah nak marah.

Rimas dah.

Makin stress. 

Dan terus ngamok.

Patut lah. Panas memanco manco kat situ.

Doa.

Doa by abang ipaq

Masa ni dah elok tapi moody terus. Haha.


Jemputan pun tak ramai.
Sedara mara kami je.
Simple simple je pun.
Tu lah. Rasa tak puas hati juga tak buat majlis beria.
Takpe lah.
Lagi pun tahun ni baru buat dia punya majlis akikah tu ari kan.
Nak buat lagi pun, orang cemuih plak asik nak dtg rumah kita.
Hehe.
So, next year plak.

2 August 2017

Mommy Outfit

Tetiba rasa comot bebeno skrg ni.
Tetiba macam sempoi bebeno asyik mengenakan nursing blouse.
Badan pun dah slim slim ni, mari lah kita try carik fashion best best.

So, I need revamp!
Eceh!
Sebelum revamp meh kita carik idea.
Senang je nak carik idea.

Gi jengok kat pinterest.
Melambak lah keluar.




Cantik.
Jaket tu takyah la.
Tak sesuai dgn iklim kita ni.
Hehe.
Kemeja putih mmg my (and my husband) favourite.


Berkenan kasut tu.
Henbeg pun lawa.


Kasut cantik.


Kemeja jeans. Cantik.


Berangan itu percuma.
Bertuah lah nak dpt look camni kan.
Haha.

Aku selalu fikir, tops jeans tak boleh nak pair 
dgn pants yg jeans jugak.
Tapi ni okay ja.
Baik. Kita cuba.

Seluar merah.
Ai is not berani nak pakai seluar merah lagi.
Hihi.

Kemeja jeans, seluar jeans.
Smart je kan.
Santai camni.
Okay. Tick yang ni.

Cewah.
Again.
Berangan itu percuma.
Hewhew


Yang ni simple.
Tapi takmo jeans ripped tu.

Smart.
Smart.
Smart.
Tunggu. Tak lama lagi boleh pakai camni.
Ke nak buat photoshoot lagi. Ngeee.


25 July 2017

Salam 1 Zulkaedah

Syawal dah tamat.
Da masuk Zulkaedah pun.
Orang pun da start pergi haji.
Tahun ni ramai juga staff office yg dapat panggilan menunaikan haji.
Semoga mendapat haji yang mabrur :)

Oh. Baru tingat takde citer Syawal tahun ni.
Huhu.
Lagipun takde sakan sgt raya tahun ni.
So so je. Tu yg takde citer.
Tapi, ada buat birthday dak Rizq.
Tu nanti kite citer okeh.
Sekarang blog memang mandom,kan?
Semua orang pun macam dah tak layan blog.
Nak dapat info apa2 carik je kat FB.
Tu lah susah.
Nak carik info percutian, best lagi carik kat blog.
Tapi, dah takde info latest dah.
Dah tak ramai nak share percutian dah :(
Lepas tu macam blog2 viral (entah nak panggil apa blog yg selalu ambik artikel mana2 tu) yg byk up citer. Tak best. Nak personal blog juga yg tulis. Baru real.

Jamuan raya office tahun ni pun takde yg official.
Kami buat skali dgn majlis penutup sukan.
Sukan ni pun nanti mak citer jugak lah.
Tahun ni buat kat Pahang.

Gegambar pun byk kat FB.
A ah la uols. Mak dah aktif balik kt FB. Haha.
Hehari menebeng kat situ.
Bukan per, byk grup yg mak follow kat FB.
Jadi, mak rajin berbalas komen dalam grup2 tu.
Esp grup #bfmembers dgn #soaljawabkanakkanak.
Oh. Mak juga da delete grup w.app TTC Dr Natasha.
Last year mak gather beberapa orang utk info berkaitan fertility treatment kat KL Fert.
Then, lps tu macam xtvt asyik tak jadi je, so macam da tak berfungsi grup tu.
So, dah delete.
Eh. Tapi, mak tatau lah samada orang lain tgk ada lagi ke tak grup tu.
Mmg mak admin, tapi bila delete grup tu dia otomatik delete ke cemna.
Ah. Lantak lah.
Kalo still ada lagi, korang pepandai lah left grup tu ya anak anak. Haha.

Dah tua tua ni malas mak nak sesak2 fikir memacam dah.
Mak buat "lantak hang lah"
Macam previous post. Memang macam mengganggu pikiran.
Tapi, lantak lah.
Malas nak pikir.
Mak ni 2 tahun lagi dah masuk 40 tahun.
Dah boleh nak pencen pilihan dah.
Kalau lah mak rajin nak kerjakan tanah tinggalan arwah ayah tu, mak rasa mak boleh survive until mak dapat pencen pada umo 55thn nanti. Hasil tanah tu, InsyaAllah mmg kurang lebih gaji skrg kalau diusahakan secara serious dan komersil.
Tapi tu lah, mak dah ada dak Rizq skrg. Kena fikirkan ke-maslahatan dia jugak.
Kerja govt ni benefit byk utk dia. 

Okay lah.
Takde lah nak citer apa2.
Just nak jot down tarikh 1 Zulkaedah tu je.
Hihi.
Bulan Syawal tu ari mak kandas juga nak berpuasa 6.
Mak dapat puasa 3 je.
Huhu.
Banyak lagi tak terganti ni weh.


20 July 2017

Rasa Ini Sangat Tak Baik

Pernah tak ada rasa macam ni :- rasa "suwei" atau rasa bad luck utk satu hari bila pepagi kita dah nampak orang yg kita tak suka. Orang tu lah orang pertama yg kita nampak. Padahal kita dah berdoa agar bukan dia lah yang pertama kita nampak. Atau janganlah ternampak dia pepagi ini. Tapi, memang dia orang kita nampak. Memang dari jauh dah nampak orang tu.
Dan dan tu terus rasa "suwei" (bad luck) sepanjang hari!
Bukan lah aku benci giler orang tu.
Tapi..entah lah.
Macam quote bawah ni. I feel better if orang tu takde.

Korang mungkin tak pernah rasa camtu.
Sebab semua orang berhati mulia dan bersih.
Tapi, 
Aku pernah.
Lama dah masa tu.
Sebab kita nak meluahkan tak boleh.
Tapi, kita kena telan hakikat yg kita kena hadap orang tu hehari.
Jadi, memang rasa sangat sangat tak selesa. Sampai tahap kalau orang tu lah aku terpandang awal2, aku akan rasa "suck" terus satu hari. Boleh menyebabkan kemurungan seharian.
Masa tu dah la aku terlalu mentah.
Tapi, kesabaran ada batasannya.
Aku segera cari jalan penyelesaian.
Permasalahan selesai.
Aku kembali hidup gembira dan orang tu sampai ke sudah tak tahu cara aku menyelesaikan masalah tu [mungkin].

Now, after berbelas tahun, rasa itu kembali lagi.
No. Aku bukan benci orang.
Cuma macam aku kata tu lah - aku selesa if orang tu takde; dari ada. Gitu.
Tapi, entah lah. Aku sebenarnya takde masalah pun dengan perangai orang.
Lantak lah hang perangai cemna pun.
Bukan effect gaji aku pun. Kan?
Tapi, ada jenis yg memang aku langsung tak buleh accept.
Aku dah fikir kebaikan dia.
Aku dah fikir side positive dia.
No! "black" side aku tetap mengatakan yg aku tak bleh stand.
"White" side terus memujuk.
Tapi, aku tak boleh hipokrit.
Memang, jahat betul aku ni.
Entah ek.
Kalau tak boleh terima tu, tetap lah aku tak boleh terima.
Tapi, rasa itu akan bawa negative vibe dalam badan je.
Masalah betul.
Sebab tu aku tak suka rasa ini.
Tapi, aku tak boleh delete rasa itu.
Kalau boleh delete senang lah.

Apa yang aku boleh buat adalah berdoa agar hati aku tak terus begini.
Aku tak suka.
Tapi, aku juga tak boleh hipokrit.
Dan aku juga tak reti nak jadi "fake"
Aku tahu tak baik tak suka orang. Tak baik benci orang.
But.. aku bukan insan yang maksum.
Sebenar, bukan lah aku benci sangat.
More to kepada; tak perlu orang tu ada dalam life aku sudah lah.
But, itu takkan terjadi utk waktu terdekat ni.
Dan terpaksa lah hadap juga.
Oh Tuhan.........................


19 July 2017

Service Breast Pump

Breast pump ni kira cam nyawa lah utk ibu ibu bf (fully bf to be exact).
Atau kalau bukan nyawa, kira bff kepada ibu bf. Ha..gitew.
Hari ni mak Rizq nak citer berkaitan cemna nak service breast pump.
Atau kat mana nak service breast pump.
Utk info, mak Rizq guna Autumnz Serene ja.
Takde la "makdela" freestyle bagai tu khen.
Hihi.
Tapi, mak suka ja si Serene ni. Sgt compatible. Ringan pastu senyap sesenyap nya.
Ekceli mak ada back up pump. Yg murah2 beli kt shoopee tu. Apa ke brand nya. Lupa dah.
Tapi, bunyi.. MasyaAllah... serupa mesin air tebu.
Smpai sekarang mak tak sampai hati nak guna. Huhu.

Okay. Mak start guna si Serene ni secara serius pada umur Rizq 5 bulan.
Sebab mak mula antar Rizq ke nenek asuh masa 5 bulan.
So, umo 5 bulan lah baru mak start kerja dan secara khususnya masa tu lah mak start pam. Bulan Oktober, 2016.

Mak biasa guna level 3/4 saja.
Setiap mode.
Serene ni ada 3 mode.
Setiap mode tu adalah kegunaan dia. Mak mak yg guna tahu lah apa kegunaan dia. Bila nak tekan mode massage, expression, power expression. Masa LDR tu nak tekan yg mana. Semua tu mak mak bf mesti biasa lah kan.

Jadi, masa bulan May, 2017, mak dah rasa si Serene ni kurang suction nya.
Nak kata sbb valve, dah tukar valve.
Valve ni kena tukar setiap 3 bulan sebaiknya.
Dan jangan di sterilize kan. Just rendam dgn warm water, wash dgn bottle cleanser tu, pastu bilas then keringkan. Masa memula mak pi sterilize, sekejap je dia cam tak power dah. Part lain mmg bleh sterilize, valve ni je tak boleh. Nanti dia cepat kembang.
Bila dah kurang suction, mak pergi hantar je lah service.
Kalau ibu ibu berada di KL, ibu ibu buleh hantar di 
Autumnz
ATZ Care Sdn Bhd (876935-D)
16-1 , Ukay Boulevard
Jalan Lingkaran Tengah 2
Hulu Kelang , 68000 Ampang
Selangor , Malaysia
Telephone
Office – 03-41619333
Wholesale Enquiries – 012 790 1955
Online Enquiries – 013 342 3938
Service & Repair Enquiries – 012 790 6763
Operation Hours
Monday – Friday 9am to 6pm
Saturday 9am to 1pm
Closed on Sunday & Public Holidays

Kalau masih under warranty, ibu ibu akan dapat free service.
Dan sementara pam kena servis, ibu akan dapat loan unit.

Loan unit ni depends on stock availability jugak rasanya.
Mak tu hari, bernasib baik sbb ada loan unit.
Kalau guna loan unit ni, kena letak depo RM50.
Nanti dah hantar, dia bagi balik RM50 tu.
Okay lah kan?
Mak tu hari hantar dkt nak sebulan gak.
Bukan dia baiki dkt nak sebulan.
Tapi, mak yg tak de masa nak gi amik.
Haha.
Penyudahnya ayah Rizq yang gi ambik. Sebenar nak tukar battery skali (battery tak cover dlm warranty, kena beli sendiri).

Jadi, kalau uols rasa best friend korang ni dah kurang suction, dah rasa tak se-power awal2, yield tak sehebat dulu (tp yield ni pun byk faktor, tak semestinya sbb pam, kan?), bleh la try antar service. Elok antar setahun skali. Biar derang tgk apa yg patut. 

Cuma kalau luar KL, mak tak pasti cemna prosedur.
Kena post ke cemana ke, kan?
Tapi, kalau kat KL ni ada juga kedai2 baby yg buat service pam ni.
Boleh google jugak.
Cuma, kalau masih under warranty, better antar lah kat centre dia ni.
Boleh tgk web autumnz ni utk info lanjut [autumnz]

18 July 2017

Cara Bersalam

Dalam proses nak men delete emel2. Sbb dah penuh sgt. Emel office.
Pastu jumpa plak emel cute carry ni.
Satu yg bagus utk di share ni.

Pandangan kali pertama adalah penting. Sehubungan dengan itu, CuteCarry selalu mengingatkan peserta agar bersalam dengan cara yang betul. Teknik yang digunakan adalah SAHABAT

S – Salam dengan betul. Jangan terlalu jauh dan dekat. Cara kita bersalam akan menunjukkan siapakah diri kita.

A – Ajukan soalan. Contoh soalan yang mudah diajukan adalah bertanya khabar. Cuba sebut nama orang yang kita bersalam sebanyak tiga kali. Contohnya… ‘apa khabar En Ali..En Ali sihat? baru sampai dari mana En Ali?’. Orang lain lebih tertarik jika kita menyebut nama mereka beberapa kali.

H – Hadiahkan senyuman. Nampak ringan tetapi senyum yang betul akan menarik perhatian orang lain.

A – Ajukan soalan lagi. Ini boleh digunakan jika kita tiada ‘modal’ hendak bercakap apa.

B – Bahasa badan perlu dijaga. Ia memberikan indikasi berkenaan sikap kita.

A – Anak mata perlu dijaga. Pertemua rasmi ataupun bertemu kali pertama, anak mata memandang mata orang yang kita salam dan keatas dahi. Jika mula mesra, baru boleh melihat keseluruhan muka. Jangan pandang atas bawah jika pertama kali bertemu ye..

T – Tiru gaya orang itu (mirroring). Mereka akan lebih terpengaruh jika kita selaras dengan pergerakan mereka.


kredit : CuteCarry

****
Kursus penampilan imej utk para usherette office tahun 2015.
Sekarang dah pencen dah. Dah tak jadi usherrete dah. Huhu.
Course yg sgt best bersama cute carry !

13 July 2017

Cuti Umum Tahun 2018

Meh akak nak tempek sini.
Senang sket nak tgk.
Thn dpn nak mulakan projek jalan2 lah.
Lama dah akak berehat ni.
3 tahun dah.
Jadi, mari kita carik tarikh :D
Kredit : Here

7 July 2017

Sabah, Mu Tunggu Rizq Datang

Huhu.
Amboi. Tajuk kemahin.
Ye lah uols. Lama giler kan mak tak buat entry travel, entry cuti cuti.
Jadi, begini lah jadiknya.
Kemaruk sungguh nak berjalan uiii.

Kesahnya, trip famili hujung tahun utk tahun 2017 ni adalah ke Sabah.
Plan dari awal tahun uii.
Berkobar2 kat grup w.app.
Pastu senyap.
Biasa lah tu kan.
Memula ramai.
Pastu sket je yang kompom.
Itu pun biasa jugak khen.
Actually plan ni tahun 2015 lagi dah. Tapi kan masa tu ttiba ada peristiwa gempa bumi tu.
Terus semua cam takyah lah.
Maka tahun 2015 tu kiterang ke Langkawi sajork [yang masa tu pregnant tu. Heee].
Pastu tahun 2016 ke PD ja.

Ni tahun ni baru nak gi jauh sket.
Memula weols nak naik MAS.
Tgk tiket MAS cam okay dah harga.
Tapi duk tunggu2.
Yang famili abang no. 2 dah beli tiket. Sbb dia nak amik AA.
Masa tu ada promo.
Weols masa tu tak beli sbb konon nak beli MAS.
Abang no. 4 pun tak beli sbb dia nak ikut kami.
[oh, trip kali ni hanya 3 famili. Mak tak folo. Sbb tak larat katanya. So, famili abang no. 2, abang no. 4 dan famili kecil kami. Cewah!]
Lepas tu masa raya tu ari sket pun tak sembang pasal Sabah ni.
Sudahnya lepas cuti raya baru hegeh2 carik tiket.
Dah mahal lah kauuu.. cuti sekolah pulak tu kan.
Nak tunggu lagi takut lagi harga naik.
Pulak tu, dah kena marah ngan abang no. 2 since dia tahu kami tak beli tiket lagi. Wakakaka.
Katanya "tu ari cakap bagai nak rak" . Err err.. krik krik krik :P
Selaku ketua rombongan (lantik sendiri), cecepat mak beli tiket.
Nak beli MAS? Dah sekali ganda naik. Padan muka. Haha.
Beli saja lah AA.
Mak nak naik MAS sbb utk keselesaan sebenarnya.
Uols tahu saja lah AA yang sempit tu kan. Lagi mau pangku Rizq Iskandar lagi. Nak feeding dia lagi. Acena?
Jadi, mak naik AA, beli hot-seat yg depan tu. Tak blh nak buat apa lah.
Ni abang no. 2 tak tahu lagi yg kami beli tiket AA. Mampuih kena kutuk ni kang. Kih kih kih.

So, settle bab flight.
Next - pakej2. Memang dah amik quotation dari pakej dah.
Cumanya mak nak tunggu Matta Fair bulan September kang.
Mana tahu, ada yang offer lagi berbaloi. Kan?
So, tunggu. Tak lama lagi.
Matta Fair - 8 hingga 10 September 2017

Dia kalau dah beli tiket mula lah cam teruja kan.
Walau idok la pertama kali pergi ke Sabah nun.
Eh. Dulu kerap. Selalu outstation belah2 sana. Sekarang jarang dah. Tambah2 lagi bajet tight ni. Plus duk HR mmg jarang nak gi cawangan. Plus plus, my son-shine fully bf. So, derang cam.. okay takpe..orang lain lah pi. Tu ari masa bulan puasa mmg ada interview kat sana. Memang mak dapat pengecualian tak pegi lah sbb ada lesen besar anak tgk duk fully bf. Huhu.
Baca baca blog orang yang pergi Sabah ni.
Carik yang dalam tahun 2016/2017 punya entry ja.
Sbb yang lelama tu kang terjumpa pulak blog sendiri. Kihkihkih.
Weols pergi Sabah utk bercuti ni dah lama giler dah kot. Tahun 2011. Dah 6 tahun uiii.
Link entry :  [sabah tahun 2011]

Bila tgk gambar kat blog orang tu - oh, dah lawa sgt dah Kundasang tu.
Masa weols pergi tu, jalan pun tgh duk baiki. Berlecak sana sini.
Nak pergi ladang lembu tu pun cam hazab.
[ke skrg pun still camtu?]
Dulu weols naik kancil ja. Sewa kat member office cawangan sana.
Tapi pergi kali ni, dgn anak kecik lagi, dgn famili lagi, amik siap ada driver lah. Senang nak pergi mana-mana. Takmo lah buang masa dan sesat melarat. Senang nak pergi makan ke apa ke.
Kali ni cover tempat tinggi, laut dan juga bandar. Sbb pergi dalam 5hari 4mlm. Puas hati kan?

Okay lah. Kita tunggu je lah.
Lambat lagi pun. 6 bulan lagi.
Sementara itu, ber huhu hu hu je lah kita dulu.
Oleh itu, Sabah, mu tunggu Rizq datang :D

6 July 2017

Bumi Ini Bulat

Tapi, ada puak2 yg kata bumi ini tak bulat.
Lantak kome lah.


Yang penting, majoriti mengatakan bumi ini bulat.

Jadi bila bulat, what goes around, comes around.
Tu lah. Bila kita di atas, kita lupa orang kat bawah mungkin ada kat atas pulak.
Bila orang tu kat atas, kita pulak yg jadi kat bawah.
Tu lah tu.

Hukum karma ke?
Kifarah ke?
Entah.


Bila dah nak masuk umo 40 ni, menda2 camni mmg terjadi depan bijik mata sendiri.
So, better la watch out.
Pesanan utk diri sendiri gak.
Nak buat memacam kat orang, fikir2 lah.
Takut kang terkena balik kt kita.
Apah pun tak dapat.
(T____T).


3 July 2017

Salam Julai Dan Salam Syawal

Salam Julai!
Da masuk 2nd half of the year.
Apa yang anda dah capati capai sepanjang setgh tahun ini?
Ada?
Takde?
Entah. Malas nak ambik tahu. Lantak situ?

Hehe.
Cepat betul masa berlalu.
Itu cliche'.
Sekejap je dah setgh tahun.
Setgh lagi untuk tahun 2018 menjengah.
Eh. Tahun depan raya 15hb Jun, kan?
Hari Jumaat.
Haha.

Siap dah tahu raya bila dan hari apa.
Eh. Kaler utk next year pun dah ada tau.
Nak kaler coklat plak. Dark choc. Tapi bukan gelap ke hitam.
Coklat yg betul coklat.
Ayah Rizq kata bulan 12 dah beli kain, bulan 1 dah hantar baju. Hiwhiw.

Sepintas lalu, tgk tadi - total entry dalam blog ni 3,500.
Fuh. Tiga Ribu Lima Ratus entry uiiii.
Tapi, ada yg di publish, ada yg masih dalam draft.
3,500 tu dari tahun 2008 tu.
Dari url lama, pastu masuk url baru ni.
Yang baru ni tak ramai reader.
Bagus. Senang nak story2.
Tapi, macam dah takde masa pulak nak story2.

How's ur raya?
Raya mak - biasa biasa aja.
Nanti lah mak buat entry.
Si kapten Rizq crancky woih sepanjang raya.
Sbb panas.
Anak mak is putera lilin wey. Hot is cannot!
Muahaha.
Padahal si kapten ni bukan lah baby yg suka crancky.
Anak mak ni suka sejuk2.
Ye lah. Nanti kita pi beraya kat negara sejuk2 ja.

Sebenarnya mak rindu nak travel.
Masa tgh feeding Rizq kadang teringat tempat2 yg pernah pergi.
Dulu, macam setiap bulan ada keluar.
Sekarang ni.. bukan la sbb ada baby, kiterang tak bleh nak travel. No!
Tapi, macam laju betul masa berjalan.
Tahun ni pergi Cherating je. Bulan Feb.
Lepas tu, macam tak sempat dah nak plan.
Pergi MF, beli voucher Lexis, pun tak sempat lagi nak booking (T____T).
Macam teringin nak pergi pulau2. Redang ke Kapas ke.
Tapi, ayah Rizq kata nati kami nak pergi Kuantan. Kami ada pesta sukan office kat sana.
Lps tu nak pergi PD lagi (Lexis tu).
Lps tu akhir tahun nak pergi Sabah (family trip).
Jadi, mmg tahun ni tak boleh pergi memana dah.
Next year lah.
Rindu nak travel naik flight. Seriyes.
Macam ttiba terfikir best nya gi Perth. Best nya pergi Hongkong.
Okay. Next year try bawa Rizq travel naik flight lah.
Tapi, macam nak bawa di pergi umrah dulu before pergi memana tempat yg jauh.

Hai. Memacam lah.
Okay lah. Saja nak tulis tulis.
See ya.
Selamat hari raya!

p/s : Rizq Iskandar is 13months on 1st July.
Alhamdulillah. Thank u Allah.



21 June 2017

Selamat Hari Raya!


Selamat Hari Raya Aidilfitri.
Syawal 1438H.
Mohon maaf zahir batin.


#teamrayaperak
#teammintgreen

20 June 2017

Rizq Turn 1 Studio Photoshoot

Mak kan macam macam.
Haha.
Dah teringin nak studio photoshoot la plak.
Carik carik, guna hashtag segala dan nak jadi rezeki, ada satu studio ni buat promo ambik gambar bertema hari raya.
Terus pm tanya bleh tak kalau amik promo tu tapi tak amik gambar raya.
Tak kesah katanya.
So, terus deal.

Mari lah kita pergi ambik gambo.
10hb Jun. 
10 hari lepas birthday ke setahun.
Itu pun, sesi sepatutnya kul 12.30. Smpai studio tu dkt nak kul 1pm.

Mana tak nya. Dah siap lawa2. Dah naik keta semua.
Ttiba budak bertuah tu berak plak. Haha.

Naseb la tempat tu on d way nak ke office juga. Maka, singgah ofis.
Wash kat office. Haha.
Pitam tau.
Pastu pulak waktu tido dia.
Dah tertido dlm keta.


Tapi, Rizq Iskandar bukan jenis crancky tak memasal.
Dia okay je kalau ttiba terbangun dari tido.
Asal kita ada kat depan muka dia.

Nak warm up pun tak lama.

Patut sesi ni sejam. Tp sbb kami lewat dah jadi setgh jam je lah.
Tapi, setgh jam pun.. sgt successful tau. Sbb Rizq Iskandar sangat memberi kerjasama.

Memang anak soleh ibu ni :)

Gambar ada kt FB. Ada kat IG.
Ni mak sharing sket.
Yang lain dari yg dah share tu.
Cam biasa, mak dah design utk photobook juga.





19 June 2017

Hati Tenang, LDR Pun Datang

LDR?
Apa itu LDR?
Mak mak bf sure tahu lah term ni, kan.

Ye lah, dulu masa jadi TTC'ian, pun byk term nak kena tahu.
Now, jadi mak (fully) bf pun, ada juga term2 yg digunapakai.
LDR is stand for Let Down Reflect.
Apa ke benda nya tu? Secara ringkas LDR ni adalah satu keadaan di mana susu kita turun mencurah2. Kalau yg biasa pam tu, masa nak LDR tu, kita dapat rasa macam nyeri je... ha lepas tu cam ayo terojun jadinya. Itu lah momen paling heaven dalam menge-pam. LDR lah punca untuk susu kita jadi banyak. Hormon yang membantu LDR ni turun dinamakan oxytocin.
Boleh baca sini [link] dan sini [link]

Bagi mak mak mengepam ni, LDR ni paling dinantikan.
Kalau direct feed takde problem. Sbb sucking baby tu akan stimulate. Memang no prob at all lah orang kata tu. Biasanya kalau direct feed, bila LDR ni one side lagi akan menitik juga. 


Dia akan jadi prob nak ada LDR ni utk mak mak mengepam. Aduh.. susah hati kalau LDR tak datang. Nak taknak memang kena ada LDR, baru  hasil lumayan.
Bila nak ada LDR, kena ada oxytocin.
Nak ada oxytocin perlukan ketenangan.
Tu yang orang kata, tgk gambar anak, tgk video anak utk merembeskan hormon oxytocin.

Peringkat awal, masa baby baru newborn, atau masih dalam pantang, memang hormon kita tinggi lagi. Tak payah pikir2 pun, dia laju je. Once, Rizq Iskandar pernah reject one side sbb side tu dia tak bleh control. But now, side tu lah membantu utk mencukupkan keperluan dia sewaktu pam. Huhu.

Masuk peringkat umo 5,6 bulan, seterusnya dah masuk 1 tahun umur baby, hormon mula berkurangan.
Mula lah kita fikir susu tak cukup.
Okay, berkenaan susu tak banyak, susu tak cukup ni, nak taknak memang kita kena jaga makan. Dan perlu makan. Mak mak menyusu memang kena makan. Walau tak suka makan macam akak ni, tetap kena paksa makan. Itu je cara nya. Makan dan minum air secukupnya. Kalau minum saja pun tak boleh. Kena makan. Nasik terutamanya. Dan sayur2 hijau. Sawi, sangat membantu utk memekat susu. Kakak pun susu takde lah pekat sgt. Kakak tgk kat grup2 tu, siap jadi yogurt susu depa ni. Amboi aih. Kakak tak pernah dapat gitu. Tapi, kakak sangat yakin yang susu kakak membantu meningkat immune Rizq Iskandar. Itu kakak yakin. Alhamdulillah. 

Okay. Kakak pun ada berdepan dengan situasi susu drop.
Semua mak mak menyusu pun ada rasanya situasi ni.
Rasa sedih, rasa risau semua lah ada.

Tapi, kakak malas nak fikir sangat. Naseb juga kakak ada stock frozen. Tapi, biasanya stock frozen kakak tak usik unless dah emergency sangat. Biasa stock chiller (susu yang tidak dibekukan - susu ebm boleh disimpan dalam chiller dan tahan 5 hari utk peti ais 2 pintu) memang ada. Tapi, masa Rizq Iskandar nak masuk setahun, stock chiller licin. Maknanya, setiap hari kakak guna chiller tu. Kakak terpaksa guna frozen. Bekalan Rizq Iskandar tak tinggi selepas dia makan. Kakak bagi pengasuh 4 botol x 3 oz setiap hari. Tapi, itu pun kakak tak dapat supply dengan stock chiller.

Kakak ingat sbb pam. Hantar motor pam pergi service. Dapat pam ganti, pun camtu gak.
Kakak dah minum. Kakak dah makan kurma, kakak dah minum susu kurma.
Why? 

Buntu dah ni.
Tapi entah cemana, diilhamkan Allah utk sesuatu.
Kakak tergerak hati untuk buka zikir munajat di Youtube.
3 hari berturut2 masa pam kakak dengar zikir tu ikut sama bermunajat.
Dan Alhamdulillah. Susu kembali ke asal.
Kalau sebelum tu, dapat 2,3 oz je satu sesi, tapi lepas bermunajat, dapat kembali 4-5oz. Dan pernah up to 6oz.

Ya Allah.. nikmat mana yang kau dustakan.
Kadang kita terlalai, kita terleka.
Sebenarnya hati kita yang tak tenang.
Hati yang tenang hanya datang dari mengingati Allah.
Itu janji Allah untuk kita.

Kita je terkhilaf.
Kakak lah tu. Setiap kali pam asyik lah scroll FB, scroll IG. 
Betapa ruginya masa 20minit tu hanya buat benda tak berfaedah.

Lebih baik lah berzikir.
Seterusnya masa bulan puasa ni kakak baca Al Quran sambil pam.
And yes. Itu lah janji Allah utk kita.
Dengan ayatNya memang hati kita tenang.

Kakak ada share ni kat grup bfmembers.
Dan pertama kali post kakak tu dapat likers yang tinggi. Huhu.
Heharap tips ni dapat membantu ibu ibu yang mencari tips untuk banyakkan susu.
Kita tak perlu susu yang banyak sebenarnya. Kita perlukan susu yang cukup untuk anak kita. Banyak kang, takut ter expired. Cukuplah jika dapat menampung keperluan anak kita. Sehingga umurnya 2 tahun.
Susu kita ada. Tapi biasanya susah nak keluar.

Kakak memang selalu ada rasa camtu. Esp kalau tgh terkejar2. Cam ari tu ada interview tu. Turun jap pam - pun mmg tak dapat byk. Sbb kita tgh kelam kabut. Dia mmg kena tenang2 je. 
Bila tenang, LDR pun datang.
Bila membaca Al Quran memang kerap LDR datang.
LDR tu lah yang bantu susu keluar dan cukup utk bekalan anak.
Alhamdulillah.

Sehingga ini Alhamdulillah, susu untuk Rizq masih cukup. Terima kasih atas rezeki dan kurniaan ini Ya Allah. 
Tips utk susu masih ada sehingga setahun - jaga waktu pam. Itu saja. Dan konsisten pam. Dan selebihnya makan - dan hati kena tenang.

Semoga kawan2 juga akan beroleh rezeki ini.
Rizq Iskandar - anak susu ibu, walau kecil badannya, tapi antibodinya kuat. Kali terakhir demam dan batuk ketika usia 5 bulan. Jarang kena selsema yang teruk. Cepat baik. Tak pernah demam kalau tumbuh gigi dan selepas cucuk vaksin.
Jadi, nikmat mana yang kau dustakan :)



Antara tips utk LDR ;
LINK

9 June 2017

Jangan Cepat Menilai

Puasa puasa ni macam rasa nak bercerita sket lah.

Skrg memacam viral, kan?
Dah cam trend plak skrg, viral then nanti ada lah tindakan pihak2 berkuasa.


Bebaru ni ada terbaca kengkawan share satu cerita.
Cerita pasal orang ni nampak satu famili yang mana si isteri pregnant, pastu si suami duk buat tak reti hanya duk kat meja main tipon. Anak2 meraung menangis. Isteri lah yg gi beratur amik makanan, isteri lah yg tenteramkan anak-anak.

Hujung2, orang yg bercerita tu bagi nasihat - pada perempuan yang belum kahwin, sila lah cari lelaki yang bertanggungjawab bla bla bla.
Ewah. Ewah. Memula dia komain kasihan kat si isteri yg pregnant tu.
Tup tup hujung2 macam dia nak salahkan orang tu sbb pilih suami camtu.



Entah ek.
Aku kekadang menda camni baca je lah. Nak reshare reshare balik tak mau lah.
Sebab?
Ye. Ada sebab nya.




Once.


Aku pun camtu. Skeptikal.
Kita terlalu cepat menilai orang.

Cam cerita yg orang tulis - share - viral ni lah.
Kita duk cakap asben dia konon ada bisnes juta2 ke sampai tak nak tgk anak. Sampai tipon tak lepas dari tangan.

Eh... jangan lah kita terus menilai.
Kita tak tahu - tentah suami tu mmg bebtul tgh serius uruskan bisnes dia. Kan katanya si isteri tu sarat mengandung. Mungkin dia pun tgh nak carik duit utk bayaran bersalin wife dia. Pastu nak beli barang2 baby lagi.

Pun lagi satu, maybe si ayah dah kata - tak payah la makan luar, awak tu dah sarat2, meh saya beli, makan kat rumah ja. Saya pun tgh busy ni.
Tapi, maybe si isteri tak mahu. Nak juga makan kt luar.
Okay lah. Kalau makan kat luar - awak lah kena ambik makanan apa semua. Saya mmg tgh busy.
Okay. Deal.
Perempuan. Biasalah. 
Lelaki ni, kalau dia dah cakap camtu - dia stick lah apa dia cakap. Dah deal kata isteri boleh ambik makanan apa semua. Tapi perempuan biasa ingat lelaki ni blh ubah fikiran. Dia ingat boleh la suami dia pi ambik makanan, jaga anak. Pastu dah sedih2. Padahal kat rumah dia yg deal camtu.
Maybe. Maybe camtu.

Dulu, kalau aku tgk makcik2 kerja kat food court tu, mesti aku nak kata "anak2 dia tak bagi duit ke sampai dah tua kena kerja cuci cuci ni".


Tapi, sebenarnya tak semua camtu.
Tak mahu jump into conclusion. Tak mahu terus menilai tanpa tahu cerita sebenar.
Kita hanya nampak luaran. Yang secara "prima-facie"
Sedangkan kita tak tahu apa sebenar yang terjadi.
Kesah ini lah yang buat aku kena fikir 2,3 kali utk menilai orang yang kita tak kenal latar belakangnya.



Aku ada kenalan sorang ni.

Dia kata mak mertua dia kerja. Kerja cuci cuci, lap meja, angkat pinggan kat food court. Mak mertua dia mmg dah berumur lah. Dalam 60 camtu.
Sebabnya doktor kata, mak mertua dia perlu ada orang di sekeliling. Dia kena tekanan jiwa. Tak boleh duduk berseorangan. Dia penah alami kemurungan. Anak meninggal seorang demi seorang (2 orang). Lepas tu suami pun dah meninggal. Tinggal hanya seorang anak dia (yang tu lah kawen dgn kenalan aku ni). So, itu je lah anak dia ada. Dan bila anak dan menantu pergi kerja, dia tinggal seorang. Makanya, doctor advise utk dia bekerja. Alah, bkn kerja teruk2 pun. Just camtu lah. Lap2. Pastu takde lama sgt dia kerja. Dalam 2,3 jam sehari camtu. Asalkan dia ada aktiviti yg boleh buat dia lupa perihal kesedihan dia.
Dulu aku pun cam tertanya2 juga kenapa kenalan aku ni takmo beli rumah sendiri. Duduk sendiri. Kenapa nak duduk ngan mertua.
Dan cerita ini juga menjawab persoalan tu. Dia memang kena duduk ngan mak mertua dia sbb mak mertua dia dah takde sapa.

Sejak dari tu, aku takmo buat penilaian apatah lagi me-reka reka cerita andaian kita.
Macam cerita famili kat kedai makan tu lah.
Kita je kata lelaki tu hampeh la apa la.
Entah2 dia dah bergolok gadai untuk famili dia.

Kita tak kenal dia apatah lagi untuk bertanya perihal sebenar.
Jadi, jangan lah jump into conclusion.

Buat nya apa yg kita cakap tu salah - naya weh. Cerita kita buat tu dah merata tempat pergi nya.

Memang nampak kejam tapi hakikatnya - elok lah kita jaga kain kita sendiri sebelum kita nak jaga kain orang lain. 
Biar lah orang dgn cara orang. Sbb kita tak tahu apa masalah orang tu. 
Jangan nak disamakan orang lain dengan kita.
Mereka tahu apa terbaik utk mereka dan keluarga mereka.


7 June 2017

PP Bil 2 Tahun 2017 : Bantuan Khas Kewangan

Cam biasa lah.
Semua orang pun dah tahu.
Belum keluar pun, w app dah berlegar-legar.
Huhu.
So, RM500 sebagai bantuan khas kewangan.
Utk penjawat awam.
Orang kata bonus raya.
Alhamdulillah.

Dapat banyak - Alhamdulillah.
Dapat sket pun - Alhamdulillah.
Tak dpt pun - Alhamdulillah.

Sentiasa bersyukur dengan apa jua rezeki dari Allah.
Jangan iri dengan rezeki orang.
Kerana Allah itu sentiasa baik dan memberi rezeki untuk kita.

Jadik lah buat beli jengkaut utk dak Rizq.
Hadiah hari jadi dia.
Hahaha.

link [here]

1 June 2017

Selamat Hari Lahir Pertama, Rizq Iskandar






First and foremost, Thank You Allah for these greatest gift in our life.
Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulillah.
Syukur atas kurniaan ini.

Moga Rizq Iskandar bin Mohd Ruslan, sentiasa berada dalam lindungan Allah, menjadi anak soleh, anak yang bijak, anak yang menyenangkan hati orang yang memandang, akhlak yang baik dan menjadikan Nabi Muhammad SAW sebagai idola.

We love you.
To the moon and back!


*walau bulan puasa, dah banyak program yg mak plan utk si kecik ni. Birthday party ditangguhkan hingga hari raya. Mungkin ada banyak version birthday party nya. So, nantikan undangan ya! 

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign